November 10, 2015

Studiaza in Suedia !

Studii în Suedia

Doreşti sa studiezi într-o ţară în care fiecare lucru este la locul lui şi funcţionează cum trebuie să funcţioneze, în care oamenii sunt relaxaţi (asta nu înseamnă că ceea ce vei studia va fi uşor) şi atenţi cu cei din jur, în care aproape toată populaţia vorbeşte engleza? Doreşti să studiezi într-o ţară în care se pune accent pe atenţia faţă de mediu, pe corectitudine atât de mult încât nu se poate face nimic care să ocolească sistemul, pe o viaţă sănătoasă, pe siguranţă şi creativitate? Nu te deranjeaza întunericul (eventual nici vântul foarte mult), mulţimea de blonzi şi blonde şi nici preţurile destul de ridicate? Eşti dispus să fii tu cel/cea foarte sociabil/ă şi să intri în vorbă cu suedezii, căci ei rareori vor face primul pas fără să fi băut ceva înainte? Atunci “Välkommen till Sverige!”

Învăţământul superior în Suedia

Învătământul superior în Suedia este conform cu normele sistemului Bologna. Din 2003 există cele trei cicluri universitare:licenţă, masterat, doctorat. Creditele transferabile fac posibilă urmarea oricărui curs (atâta vreme cât cerinţele de admitere în cadrul cursului sunt îndeplinite) separat de sau în cadrul programului ales în funcţie de aria de interes. Totuşi, pentru a obţine o diploma pentru o anumită specializare trebuie îndeplinite anumite condiţii referitoare la numărul de credite obţinute pe o arie specifică de studiu. De exemplu, pentru a primi o diplomă pentru specializarea finanţe vor trebui obţinute 30 credite ca urmare a participării la cursuri de Business Administration, şi cursul Corporate Finance este obligatoriu (acesta este doar un exemplu pentru a înţelege sistemul de funcţionare al creditelor transferabile).

Cerințe de admitere

1. Ciclul licenţă

Există o varietate largă de cursuri în limba engleză, dar un număr limitat de programe complete. Cu toate acestea, pentru a obține o diplomă nu trebuie să te înscrii la un program complet – în majoritatea domeniilor poţi să îţi creezi propriul set de materii pe care le vei studia (chiar de la diverse universități), și propriul parcurs – atât timp cât respecţi un set de materii și niveluri considerate necesar, și cât timp obţii aprobările necesare de la directorul de studii al departamentului tău, poţi obține diploma de licență în domeniul dorit, chiar studiind exclusiv în engleză și fără a face parte dintr-un program fix. Mai mult, de obicei, în selecția cursurilor, universitățile dau dovadă de flexibilitate foarte mare. Există însă și excepții, programele de medicină, farmacie și asistență medicală, cât și o parte din programele de inginerie sunt foarte fixe, nepermițând variații în materiile studiate. La acestea, în general, cunoașterea limbii suedeze este necesară. Criteriile specifice de admitere pentru programele de licenţă sunt prezentate pe site-ul fiecărei universităţi. În ultimii ani, cea mai mare concurență s-a înregistrat la facultățile de medicină. Criteriile generale de admitere sunt: dovada terminării cu succes a liceului (diplomă de bacalaureat și foaie matricolă) şi un certificat recunoscut internaţional care atestă cuoştinţele de limba engleză (IELTS, TOEFL, Cambridge). Rezultatele minime acceptate la testul de limba engleză. Dacă cunoşti deja limba suedeză, pentru a îţi spori șansele, poţi da Högskoleprovet, un fel de bacalaureat (la suedeză, engleză și matematică/logică).

2. Ciclul masterat

Criterii generale de admitere: deținerea unei diplome de licenţă și unei foi matricole universitare (pentru studenţii aflaţi în ultimul an de studiu adeverinţă de la facultate care să ateste că sunt în ultimul an şi urmează să susţină examenul de licenţă și situația scolară până în acel moment. Notă: Nu toate univerităţile au această facilitate, unele cer ca diploma să fie în posesia aplicantului la momentul trimiterii actelor), deținerea unui certificat recunoscut internaţional care atestă cuoştinţele de limba engleză (IELTS, TOEFL, Cambridge). Universităţile din Suedia acceptă doar absolvenţi ai universităţilor recunoscute internaţional, acestea trebuind să fie listate în cea mai noua ediţie a International Handbook of Universities.

Rezultatele minime acceptate la testul de limba engleză. Exista anumite excepţii de la cerinţele de limba engleză, mai precis 30 de credite studiate în Suedia (inclusiv în programul Erasmus) sau studiul anterior într-o țară anglofonă.

Pe lângă aceste criterii generale de admitere, fiecare program necesită îndeplinirea unor cerinţe referiroare la: numărul de credite obţinute pe o anumită arie de studiu, trimiterea unui eseu, a unei lucrări academice sau tezei de licență, a uneia sau mai multor recomandări sau a unei scrisori de motivaţie.

3. Ciclul doctoral

Criterii generale de admitere: deţinerea unei diplome de licenţă şi în foarte multe cazuri şi a unei diplome de masterat. Criteriile specifice de admitere depind de universitate, durată şi tipul programului doctoral.

Înainte de a aplica pentru un program doctoral este indicat să contactezi departamentul la care vei aplica pentru a îi informa în legatura cu planurile pe care le ai, pentru a discuta o eventuală modalitate de finanţare (sunt cazuri când doctoranzii sunt angajaţi ai universităţii, prestând muncă de cercetare pentru proiectele aflate în desfaşurare), pentru a îţi face o idee despre aria de cercetare, ce proiecte de cercetare au în desfaşurare şi cum se desfaşoara procesul de cercetare.

Pentru informaţii suplimentare accesează The Handbook for Postgraduate Studentssau Swedish Institute’s web site

Proces de aplicare

1. Ciclul licenţă şi masterat

Sistemul centralizat de aplicaţii şi documentele necesare

Sistemul de admitere în Suedia este unul centralizat. Aplicarea pentru orice universitate de stat din Suedia se realizează la o singură instituţie. Pentru a realiza acest lucru trebuie să îţi creezi un cont peuniversityadmissions.se. Dupa creearea contului, vei avea acces la un grup de pagini personale (My pages) unde poţi aplica şi urmări aplicaţia facută până la primirea răspunsului oficial. Câteva detalii despre cuprinsul My pages:

Tab-ul Application – aici sunt listate toate aplicaţiile pe care le-ai făcut, precum şi statusul lor curent. Poţi descărca notificarea de privind rezultatul selecţiei (Notification of Selection Results) sau Cover Sheet-ul pe care trebuie să îl trimiţi împreună cu documentele solicitate de programul (e) / cursul (le) la care doreşti să aplici.

Tab-ul Profile – conţine datele tale personale (pe care le-ai furnizat la deschiderea contului). Le poţi vizualiza şi modifica, dacă este necesar. De asemenea, de aici poţi schimba şi parola contului.

Tab-ul Messages – aici poţi vizualiza mesajele primite fie de la University Admissions (de exemplu, în cazul în care dosarul nu este complet) sau mesaje primite direct de la universitea / departamentul la care ai aplicat (de exemplu, informaţii suplimentare despre curs / cursuri, date legate de înscriere, orar s.a.m.d.)

Tab-ul Application Fee – in calitate de cetăţean într-un stat membru UE, plata unei taxe de aplicarea sau şcolarizare nu este necesară. Ca atare un mesaj similar cu acesta ar trebui sa apară pe pagina ta “You are not required to pay an application fee”. În cazul în care apare altceva, contactează University Admissions pentru a corecta situaţia. Atenţie! Ca urmare a introducerii taxelor de aplicare şi scolarizare pentru studenţii din afara Uniunii Europene sau Zonei Economice Europene, documentele care dovedesc identitatea (şi cetăţenia) aplicantului (paşaport / ID) trebuie să fie autentificate. Conform indicaţiilor de pe universityadmissions.se, această certificare constă în aplicarea numelui, semnăturii şi datelor de contact (număr de telefon) ale unei persoane pe fiecare dintre copiile după actele de identitate pe care le trimiteţi (dacă e nevoie să copiaţi două pagini din paşaport, de exemplu, atunci datele trebuie să apară pe ambele foi). Această persoană poate fi un prieten, un membru al familiei sau un reprezentant al unei instituţii române. Citeşte cu atenţie instrucţiunile legate de demostrarea cetăţeniei într-un stat membru UE aici.

În Suedia există programe care încep în toamna şi programe/cursuri care încep în primavară. Termenele limită atât pentru aplicare cât şi pentru acceptarea locului oferit (în cazul eşti acceptat / ă) variază, astfel încât te sfătuim să verifici calendarul afişat pe site-ul mai sus menţionat. Pentru unele programe este posibilă o aplicare întârziată. Pentru informaţii cu privire la data limită verifică site-ul universităţii. (în general, în anii trecuţi, acest termen limită a fost 15/30 ianuarie pentru programele sau cursurile cu start în toamnă şi 15 aprilie pentru cele cu start în primăvara).

După crearea contului poţi alege programul dorit alegând tab-ul Courses and programmes de pe pagina principală. Dă click pe More search options în dreapta jos, imediat sub câmpul de căutare şi poţi alege aria de studiu, oraşul, nivelul de studiu, tipul de program etc. După ce ţi se afişează lista de opţiuni ce intruneşte criteriile selectate de tine, poţi bifa (Add) programele sau cursurile la care doreşti să aplici. Atenţie! Nu poţi aplica la cursurile marcate cu “Closed for late application”. Recomandăm alegerea cu atenţie după lecturarea tuturor informaţiilor referitoare la programul respectiv de pe site-ul fiecarei universităţi sau departament (sau show info -> read course description).

Următorul pas este prioritizarea alternativelor alese accesând tab-ul Application din meniul My pages și adunarea actelor referitoare la activitatea de studiu anterioară pe care le vei trimite prin poștă (diploma care atestă terminarea liceului – diploma BAC și/sau foaie matricolă, și/sau diplomă de licență, și/sau foaie matricolă de la facultate ). După ce ai finalizat selecţia programelor şi cursurilor de care eşti interesat / ă, apasă Send application și printează Cover sheet (din tab-ul Application) conform instrucțiunilor.

Aceasta foaie printată trebuie semnată și trimisă împreună cu actele la adresa aflată aici. Atenție! adresa nu este în Stockholm ci în Strömsund, plicul putând face peste 72 ore chiar dacă se folosește un curier rapid. Nu uita să trimiți toate actele cerute de fiecare program. Chiar dacă aplici la mai multe universități trimiți un singur set de acte care să îmdeplinească în acelați timp cerințele generale și toate cerințele speciale de admitere corespunzătoare fiecărui program. Actele în limba română trebuie traduse și legalizate. Trebuie incluse câte o copie după original și o copie tradusă și legalizată. Actele nu trebuie capsate sau legate în nici un fel.

Anumite universități cer un plic separat, trimis pe adresa departamentului la care aplicați, conținând eseul, proiectul de dizertație, o copie a licenței sau exemplul de scriere academică. Daca universitatea solicită astfel de materiale, aveți grijă cu conținutul plicului şi, mai ales, aveţi grijă să îl trimiteţi acolo unde vi se cere!

Vă recomandăm, de asemenea, să citiţi cu atenţie instrucţiunile pentru aplicare oferite de universityadmissions.se, precum şi secţiunea lor de întrebări frecvente.

Notificările de selecţie

Procesul de selecţie se desfăşoară în etape. Statusul aplicației poate fi verificat accesând contul creat pe universityadmissions.se la Application. Vei primi două notificări de accceptare care vor îţi transmite rezultatul aplicaţiei. Verifică statusul procesului de admitere regulat, de preferință o dată la două săptămâni. Sistemul de admitere nu este perfect (fiind implementat în versiunea actuală abia acum începând cu acest an), existând erori destul de frecvente, mai ales în cazul verificării competenței lingvistice (care se face centralizat, prin outsourcing). Dacă eşti descalificat din această privință, și ştii că respecţi cerințele minime, nu încerca să contactezi biroul universityadmissions.se, ia legătura cu personalul de admitere de la universitatea de pe prima poziție a aplicației tale.

Dacă ţi se va oferi un loc, este posibil să ţi se ceară să confirmi după prima rundă de selecţii. Dacă nu faci acest pas rişti să pierzi locul oferit. Pentru unele programe la care ai fost respins se poate reaplica sau se poate schimba ordinea preferinţelor. După primirea primei scrisori de notificare, va exista un deadline până la care trebuie să răspunzi la aceasta prin acceptarea unui loc sau re-ierarhizarea preferinţelor. Dacă ţi se oferă un loc într-un program aflat pe o poziţie cu prioritate mai mare, programele cărora le-ai acordat o prioritate mai mică vor fi şterse din aplicaţia ta.

O a doua scrisoare de notificare va fi trimisă tuturor aplicanţilor. La această notificare nu trebuie să răspunzi pe universityadmissions.se, însă este posibil (probabil) ca universitatea la care ai fost admis/ă să îţi ceară să comunici dacă vei participa în cadrul programului sau nu.

2. Ciclul doctorat

Aplicarea pentru un program de doctorat se face la fiecare facultate în parte urmând instrucţiunile prezentate pe site sau obţinute prin telefon/mail.

Costuri

În Suedia nu există taxă de şcolarizare în afară de modica taxă de uniune/națiune de 200-800 SEK (20-80 €) anual. Deci, toate cheltuielile voastre vor fi legate de trai. Statul calculează cheltuielile unui student la 7300 SEK pe lună (730 €), aceasta fiind de altfel suma tipică pe care o acorda CSN (2009) din granturi și împrumuturi unui student suedez. Cu toate acestea, atât mulți studenți suedezi cât și străini trăiesc din sume mai mici (mulți suedezi nedorind să se îndatoreze exagerat pe termen lung, mulți străini având bugete mai mici). Orașele mari sunt, în general, mai scumpe decât cele mici, însă, oriunde ați alege să plecați, chiria și mâncarea vor fi cele mai mari cheltuieli pe care le veți avea. Moneda națională e coroana (prescurtat kr în Suedia sau SEK în afara ei), cursul fiind aproximativ 10.6-11 SEK/€ (și foarte volatil, acum un an fiind 9.3 SEK/€).

 • Chiria: depinde foarte mult în funcție de orașe. Majoritatea studenților locuiesc în camere studențești, furnizate ori de o companie locativă a primăriei, ori de o firmă privată, ori de una din națiuni (unde acestea există). Chiria în orașele mari este mai mare (depășind chiar 4000 SEK în unele locuri în Stockholm) și mai mică în orașele studențești din nord (chiar 2000 SEK în Umeå). Chiria medie este aproximativ 3000-3500 SEK/lună (2950-3100 în Uppsala, 3500-3700 în Goteborg sau Lund, 2200-2500 în nord, 2700-4000 în Malmo, 3000-4000 în Stockholm). Camerele sunt de obicei garsoniere, cu baie proprie, și cu bucătărie (și uneori duș) împărțite de 4-10 persoane. Chiar dacă doriți, în general va fi imposibil să găsiți un coleg de cameră, deși camerele au suprafețe foarte generoase. O opțiune de a scădea costul chiriei este închirierea unui apartament cu 2-3 camere și împărțirea acestuia în 2-3 persoane, putând scădea cheltuielile locative la 2500 SEK/lună sau locuirea într-un “colectiv” (o casă mare împărțită de mai multe persoane cu interese similare, unde au loc și activități comune etc.) la aproximativ același preț. Locuințele studențești vin cu “totul inclus”, nu mai trebuie plătită întreținere sau curent electric. Celelalte locuințe vin, în mod tipic în regim VVS (adică cu apa, încălzirea și eliminarea deșeurilor), și deci va trebui să plătiți internetul și curentul electric. Dacă, eventual, vreți să evitați chiria și aveți fonduri pentru achiziția unui apartament, atenție, spre deosebire de România, se plătește, pe lângă costul apartamentului, un fel de taxă lunară de întreținere (avgift) care este, de obicei, cât 1/2-3/4 dintr-o chirie standard (1500-4000 SEK pe lună pentru un apartament cu 2 camere). Astfel, achiziția și apoi revânzarea unui apartament după terminarea studiilor nu este o opțiune de economisire dacă alegeți Suedia.

Linkuri utile

 • Mâncarea: este, în general, mai scumpă ca în România. Prețurile considerabil mai mari decât în București poți găsi, spre exemplu, la fructe și legume proaspete, precum și la pâine. Example: un kg de mere este 9-20 SEK, un kg de roșii 15-35 SEK, un kg de brânză 45-90 SEK. De obicei, cu cât se merge mai spre nord, cu atât costurile cu mâncarea vor fi mai ridicate – dacă ajungeți să studiați biologie la centrul de cercetări din Abisko (al universității din Umeå) sau fizică spațială la Kiruna, veți descoperi că un castravete vă costă 3-4 €! Există însă și prețuri mai mici ca în România – laptele se vinde cu aproximativ 8 SEK/litru, peștele e ieftin iar somonul afumat nu depășește prețul unui kg de carne de porc. Prețurile diferă între lanțurile de supermarketuri, dar și între magazine diferite din interiorul lanțurilor (spre deosebire de România, supermarketurile sunt deținute individual, și se licențiază doar marcile, patronul putând pune prețurile dorite de el în anumite limite ale francizorului). De la prețul cel mai mic la cel mai mare, există supermarketuri de discount, precum Willy:s (care are marfă identică cu supermarketurile “de marcă”) sau LIDL, unde prețurile sunt mult mai mici (15-20%), cât și piețe în aer liber, hipermarketuri normale (ICA Maxi sau COOP Forum), supermarketuri de cartier (ICA Supermarket și Coop Konsum, cu 5-10% mai scumpe ca hipermarketurile), supermarketuri mici de cartier și mini-marketuri (ICA Nära și Coop Nära), cu 20-25% mai scumpe ca hipermarketurile și magazine mici (7-eleven sau Pressbyran, mult mai scumpe decât orice altceva). Cu un buget de 1500 SEK pe lună, mâncarea nu ar trebui să fie o problemă, oricât de mult ați mânca. Cu toate acestea, Migrationsverket propune sume mai mari pentru alimente. Surprinzător, însă, uneori vă veți permite, oricât v-ar fi bugetul de strâmtorat să mâncați la restaurant. Și asta, pentru că, multe astfel de locații oferă prânzuri (bufete cât-poți-mânca “suedeze”) la prețuri de 60-85 SEK (6-8.5 €) sau prânzuri fixe (un fel + desert) la 50-60 SEK (5-6 €)!
 • Transport local: Un abonament în Stockholm costă 790 SEK/lună (preț redus pentru studenți 560 SEK/lună dacă cumpărați abonament lună de lună sau 515 SEK/lună dacă cumpărați un abonament pe 90 de zile), și este absolut necesar dacă stați în periferie sau suburbii. Prețuri similare sunt și în Goteborg. Biletele individuale au prețuri incredibile, de până la 40 SEK în Stockholm pentru o singură zonă! Începând cu anul 2010, SL (StorStockholms Lokaltrafik) a introdus abonamente speciale pentru studenţi: valabile 30 sau 90 de zile, costurile fiind de, respectiv, 560 SEK şi 1.540 SEK (~ 60, respectiv 160 EURO). Aceste abonanamente se obţin în baza cardului de student (sau a unei dovezi ştampilate de Uniunea Studenţească în care vă înscrieţi, în cazul în care aşteptaţi să vă sosească acest card). În cazul unui control în mijloacele de transport în comun, vi se poate solicita să prezentaţi cardul de student şi el trebuie sa fie valabil. Însă, în afara acestor două orașe, nu aveți nevoie de transport în comun (și chiar dacă ați vrea să-l folosiți, veți descoperi că circulă atât de rar că e cvasiinutil), bicicleta fiind soluția studențească și nu numai de transport. Chiar și iarna. La -30 de grade. O bicicletă bună la mâna a doua este 600-700-1000 SEK și o puteți vinde pe tot atât după ce terminați cu ea (dacă nu vi se fură până atunci, aveți grijă la încuietori). Și, dacă aveți noroc, puteți să vă descurcați bine cu bicicleta și în Stockholm. Taxiurile sunt scumpe și ele, dar, sâmbătă noaptea, pe -30 C, veți vedea ca 120 SEK pentru 3 km nu mai par atât de mulți bani (și veți putea să-l împărțiți). Pentru a vedea preţurile curente, puteţi accesa site-ul unei companii de taximetre din Stockholm aici.
 • Cărți și materiale de studiu: Depinde foarte mult de ce studiați – bibliotecile sunt în general foarte bine dotate, dar pentru multe cărți va trebui să stați la bibliotecă. Comenzile pe Amazon sunt cele mai avantajoase ca preț, și, în multe cazuri, singurul mod de a face rost de o carte dorită. Toate universitățile oferă acces in-campus și off-campus la o mulțime de resurse on-line (Science Direct, Ingenta, Jstor, EBSCO…). Printatul și copiatul sunt între 0.5 și 0.7 SEK/pagină. Faxul este de obicei gratis (în limita bunului simț) la departament. Un buget de 200 SEK/lună pentru cărți este suficient dacă nu studiați medicină sau drept și nu doriți să aveți în proprietate (toate) cărțile recomandate.
 • Haine și întreținere. Sunt mai ieftine și mai bune ca în România. Produsele de întreținere personală sunt puțin mai scumpe, dar nu ar trebui să vă coste mai mult de 100 SEK/lună. Serviciile sunt însă foarte scumpe, un tuns bărbătesc costând peste 300 SEK la un frizer studențesc.
 • Telefon, cablu și internet: O cartelă pre-pay veți primi, în general, în pachetul de orientare (nu este valabil în cazul Universităţii din Stockholm). Costul creditului este între 75 și 200 SEK, un apel în rețea (indiferent de durată) costând 0.4-0.7 SEK, iar un minut în afara rețelei 0.6-1 SEK/minut. Un pachet de bază de televiziune (10-12 programe) și internet este de obicei inclus în chirie dacă stați în locuințe studențești, altfel acestea vă vor costa 100-200 SEK. Cel mai popular serviciu de telefonie mobilă în regim pre-payed între studenții străini și nu numai din Suedia, datorită prețurilor avantajose practicate, este Comviq. Un alt serviciu oferit este cel de abonament la preț fix în două variante: număr nelimitat minute de convorbire, SMS-uri și MMS-uri și surf până la 1 GB sau umăr nelimitat minute de convorbire, SMS-uri și MMS-uri și surf până la 3 GB (mai multe detalii aici). În cazul în care doriți să aveți abonament (lucru care este posibil după o anumită perioadă de timp de rezidență în Suedia și după verificarea situației creditelor și datoriilor (o procedură deseori denumită kreditupplyssning)), aveți la dispoziție mai mulți operatori, care oferă la rîndul lor și soluții pre-payed / abonament la preț fix (fast pris):

În ceea ce privește convobirile telefonice, în Suedia toți operatorii practică următorul sistem de taxare: cost de deschidere a convobirii (öppningsavgift) și cost per minut de convorbire (pris per minut). Așadar, atunci când alegeți un abonament sau o cartelă pre-plătită verificați cu atenția lista de prețuri pentru a vă lămuri cât va trebui să plătiți pentru convorbiri.

Pentru a vorbi cu cei de acasă, poate fi foarte avantajos din punct de vedere financiar să apelați la o companie specializată în convorbiri internaționale pentru a evita folosirea roaming-ului sau a abonamentului / cartelei pre-plătite pe care îl / o folosiți în Suedia. Iată câteva exemple de astfel de servicii:

Alte soluții pe telefonul mobil / computer: Viber, Skype

 • Vicii: Alcoolul este extrem de scump și orice peste 3.2% volum se găsește, în magazine, numai la Systembolaget (monopol de stat, vârsta minimă 20 ani). Sunt 2-3 magazine în orașele medii, și vreo 10 în Stockholm. O bere la magazin trece de 13-15 SEK, o sticlă de vin prost de 45 SEK, o sticlă de vin bun de 80 SEK, o sticlă de vodkă sau rom 200-300 SEK. O sticlă de alcool tare și de calitate este un cadou ideal pentru suedezi, mai ales între studenți. Țigările costă 50 SEK/pachet, aproape indiferent de marcă, vârsta minimă 18 ani.
 • Distracții și sporturi: Viața de noapte nu este foarte dezvoltată, majoritatea cluburilor, chiar în orașele studențești, închizându-se la 2. Chiar și în Stockholm, cluburile scumpe se închid la 4-4:30. Se percepe o taxă de intrare (40-60 la cluburi studențești, 75-100 la cluburi standard). O bere costă 50-70 SEK la cluburile standard, 30-40 la cele studențești în orașele fără națiuni, 19-25 în orașele cu națiuni (Lund, Uppsala). Un bilet la film este 85-120 SEK, un bilet la teatru trece de 400-500 minimum (dar sunt reduceri pentru studenți, un bilet costând doar 80 SEK în Uppsala, în unele orașe existând chiar gratuități), un concert e 700-1000 SEK. Abonamentele la sală și sporturi sunt foarte ieftine, majoritatea suedezilor merg la sală, costând 1500-2000 SEK pe an, și, dacă aveți un departament înțelegător (și bogat financiar), le puteți deconta ca “cheltuieli de sănătate pentru studenți” (sau similare).
 • Călătorii: Puteți călători foarte ieftin în Suedia, dacă nu aveți un program fix, folosindu-vă de sistemul biletelor “stand-by” și “sista minuten” (luate “în ultimul minut” adica cu 1-24 h înainte de plecarea trenului sau avionului, din gară sau, în cazul avionului, de pe net). Un bilet Stockholm – Goteborg costă 200-300 SEK la trenul de viteză “mare”, luat “ultimul minut” (pentru detalii vizitaţi website-ul Autorităţii pentru Transport Feroviar suedeze pe SJ). Un bilet de avion cu SAS, pe orice rută internă costă 400 SEK (ultimul minut). Hostelurile sunt destul de ieftine, până în 200 SEK/pat/noapte.
 • Vaccinuri

Vom reveni în curând cu informații despre un vaccin care este necesar în foarte multe zone ale Suediei dacă petreci mult timp afară, pe iarbă sau în pădure, spre exemplu: imunizarea împotriva encefalitei cauzate de virusul (TBE) transmis prin muşcătura de căpuşă.

Universitatea din Gothenburg propune un buget de 9000 SEK [1] iar Universitatea din Lund 7700 SEK [2].

Acte

Administraţia locală / naţională

Iniţial trebuie să aplici pentru un număr personal (personnummer) la biroul de taxe (Skatteverket) din oraşul în care studiezi (completând o cerere, însoţită de copie după paşaport şi scrisoarea de notificare a admiterii la programl de studiu ales). Numărul personal este esențial pentru foarte multe activități (de la deschiderea unui cont bancar până la achiziționarea unui abonament de telefon sau cablu TV), fiind absolut esențial. Numărul personal îţi oferă, mai mult, acces în sistemul sanitar suedez (la fel cum îţi oferă și cardul românesc de asigurat) cât și pe piața muncii. Important! Vei primi personnummer numai în cazul în care studiezi în Suedia pentru o perioadă mai lungă de 1 an!

Tot de la Skatteverket (plătind aprox. 400 SEK) poţi obține o carte de identitate pentru rezidenți, pentru a o folosi în locul pașaportului, carnetului de conducere etc. Această carte de identitate poate fi folosită în Scandinavia oriunde ţi se cere verificarea identității (relația cu statul sau cu băncile, spitale, aeroporturi, acces în baruri, cluburi, reduceri etc.). Actele necesare sunt pașaportul, scrisoarea de acceptare la un program de studiu, adresa ta, precum şi dovada achitării taxei aferente. Aceste acte se pot trimite și prin poștă, nu trebuie să te prezinţi la ghișeu.

În cazul în care vei rămâne in Suedia mai mult de 3 luni va trebui să fii înregistrat/ă la Migrationsverket (Autoritatea pentru migrație suedeză). În acest sens trebuie să demonstrezi că ai mijloacele necesare pentru întreţinere pe perioada studiului, minim 7300 SEK pe lună – această dovadă se face, teoretic, prin extras de cont bancar. Pentru cetățeni UE, acest lucru nu este necesar, completarea unei declarații pe propria răspundere fiind suficientă în mod normal. Unele universități fac acest pas în mod automat. Mai mult, poţi face acest pas prin poștă sau on-line (găsiţi detalii despre această modalitateaici).

Actele necesare pentru înregistrarea dreptului de ședere sunt:

– copie de pe pașaport (toate filele care conțin informații) sau carte de identitate națională (ID card). Pe aceste copii trebuie să fie clar vizibile cetățenia și perioada de valabilitate a documentului.

– copie de pe certificatul sau scrisoarea de admitere la un curs sau program la nivel de cel puțin liceu. Atenție! Nu poți înregistra dreptul de reședință dacă studiezi doar SFI (svenska för invandrare).

– copie de pe cardul de sănătate european (EU card) însoțită de o adeverință de asigurat eliberată de CAS prin care se atestă faptul că ești asigurat/ă pe toată perioada (adeverință emisă pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 213 din Legea nr 95/2006, în condițiile în care CAS nu eliberază cardul decât pe maxim 6 luni) sau formularul E104 care este un atestat ce privește totalitatea perioadelor de asigurare. La înregistrarea dreptului de ședere în 2012/2013, studenții români au avut câștig de cauză folosind formularul E104. Este posibil să aplici și folosind o asigurare privată (conform informațiilor de pe site-ul Migrationsverket) însă funcționarii preferă să vadă fie cardul de sănătate european, fie formularul E104 în cazul cetățenilor europeni.

– o garanție că dispui de suficiente fonduri pentru a te întreține pe durata șederii (citește detaliile de mai sus).

Ca rezident, ai dreptul de vot în alegerile locale (unde eşti deja înscris/ă în rolul electoral din clipa în care ai număr personal) și în alegerile europene pe lista suedeză (veți primi un buletin de înregistrare, pe care îl vei completa și trimite înapoi dacă doreşti să faci acest lucru).

Uniuni ale studenţilor

Începând cu anul 2010, înscrierea într-o Uniune a Studenţilor (Studentkår) nu mai este obligatorie pentru a vă putea încrie la examene şi participa la cursuri.Taxa de participare într-o astfel de Uniune Studenţească poate varia între 80 şi 200 SEK (~8-20 €) pe semestru. Participarea într-o națiune îţi poate aduce, însă, nenumărate avantaje, precum accesul în baruri, restaurante și cluburi studențești (care constituie peste trei sferturi din viața Uppsalei, de exemplu), accesul la stocul de apartamente al națiunilor (probabil cea mai simplă modalitate de a închiria o cameră în majoritatea oraşelor universitare din Suedia), accesul la petreceri și baluri și chiar posibilități de muncă, burse și sponsorizări. Dacă eşti înscris/ă într-o universitate cu sistem de națiuni, alege cu atenție națiunea care ţi se potrivește cel mai bine! În orice caz, vei primi un card de student, care îţi asigură reduceri (5-30%) la o grămadă de servicii și lucruri (transport interurban, calculatoare, cărți, haine), și, în cazul existenței sistemului de națiuni, un card de națiune, cu alte reduceri, și care vă permite accesul în instituțiile, cluburile, barurile, restaurantele, bibliotecile, sălile de lucru etc. din sistemul națiunilor.

Bănci

Pentru deschiderea unui cont bancar în Suedia este obligatoriu numărul personal (personnummer) pe care îl obţii de la Skatteverket. În cazul în care nu deţii un act de identitate suedez (pe care unele bănci îl pot cere), te poţi prezenta la oficiul bancar cu scrisoarea primită de la Skatteverket în care este menţionat numărul personal ce ţi-a fost alocat. Alte acte necesare: act de identitate (ID sau paşaport, îţi recomandăm să utilizezi paşaportul), o scrisoare de la universitatea la care studiezi prin care se atestă că eşti într-adevăr student acolo şi pentru ce perioadă.

Dacă eşti în Suedia doar pentru un an, atunci nu primeşti numărul personal ceea ce, teoretic, înseamnă că nu îţi poţi deschide cont bancar. Totuşi, dacă studiezi la KTH, această instituţie are un aranjament special cu banca Nordea astfel încât este posibil să îţi poţi deschide cont bancar acolo.

Serviciile oferite pentru studenţi internaţionali diferă substanţial de la bancă la bancă şi pot, de asemenea, diferi de la o perioadă de timp la alta. De aceea, îţi recomandăm să verifici ofertele existente pe piaţă la momentul la care doreşti deschiderea contului bancar şi să alegi ce se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Reţine că transferul de fonduri dintr-o bancă românescă într-o bancă suedeză poate fi destul de scump (15-20 euro per transfer).

Indiferent de ce bancă alegi, este foarte important să te adresezi unui oficiu bancar din centru (de preferinţă chiar în preajma campusurilor universitare) deoarece majoritatea oficiilor mai mici, din periferia oraşelor sau din suburbii nu au foarte mulţi clienţi studenţi internaţionali şi, cel mai probabil, vor avea probleme în a îţi furniza informaţiile dorite şi/sau a îţi deschide un cont.

Cele mai importante bănci suedeze sunt (toate au versiuni şi în limba engleză):
Nordea
Swedbank
Handelsbanken
SEB

Poți folosi, desigur, și un card atașat unui cont la o bancă românească (cont în LEI). Pentru plăți la comercianți nu se percepe comision (banca face automat conversia SEK / LEI la cursul zilei – anume cursul practicat de respectiva bancă în aceea zi, nu cursul BNR). Va trebui însă să plătești o taxă la retragerea de numerar prin bancomat. Vă recomandăm să verificați lista de prețuri pentru servicii în străinătate a băncii pe care o folosiți. Folosirea cardului românesc poate fi o soluție permanentă pe perioada studiilor în Suedia sau temporară, până la obținerea numărului personal suedez.

În Suedia, puteți plăti cu cardul aproape oriunde și sunt puține situațiile în care veți fi absolut nevoiți să folosiți cash (un exemplu ar fi petrecerile organizațiilor studențești unde nu sunt acceptate cardurile).

Finanțare

 • Universitățile suedeze nu au dreptul să ofere burse pentru studenții din treapta I și II (licență și master). Doctoranzii sunt în general angajați de universitate și plătiți pe întreaga perioadă a doctoratului (salariile fiind bune, în jur de 14500-16000 SEK lunar net după taxe). Instituția care se ocupă de acordarea burselor și granturilor în Suedia este Swedish Institute. Deoarece criteriile de acordare a acestora pot varia, vă recomandăm să aruncați o privire pe site atunci când vă hotărâți să aplicați la studii în Suedia.
 • Pentru ciclul de licență sau master, singura organizație de stat suedeză care vă poate da o bursă este Swedish Institute. Șansa de a prinde o astfel de bursă este însă foarte, foarte mică – prioritatea în acordarea acestora fiind dată țărilor foarte sărace, sau cu un nivel redus de democrație. Puteți obține, eventual, burse de cercetare sau fonduri pentru studiu din partea diverselor organizații sau fundații care s-au organizat în jurul universităților (sau din partea națiunilor studențești în Uppsala). O altă posibilă finanțare poate veni din partea departamentului la care studiați, în schimbul lucrului la diverse proiecte de cercetare, dar pentru aceasta trebuie să contactați departamentul dumneavoastră pentru eventuale oportunități.
 • Aveți drept de muncă nelimitat, dar obținerea unui loc de muncă este destul de dificilă dacă nu vorbiți limba.
 • După 2 ani locuiți consecutiv în Suedia, în anumite condiții destul de restrictive (ori să fi lucrat, ori să fi studiat limba suedeză la SFI o perioadă de minimum 1.5 ani și să fiți înregistrat la forțele de muncă, ori să fiți într-o relație de parteneriat civil sau căsătorie cu un cetățean suedez), puteți beneficia de CSN, fonduri nerambursabile acordate tuturor studenților suedezi. Suma este foarte mică (sub 2500 SEK pe lună), dar se poate completa cu un împrumut subvenționat (suma totală maximă care poate fi acordată variază în funcție de situația materială și socială a studentului – de exemplu, se primește o sumă suplimentară dacă studentul sau studenta are copil/copii). Atenție, procesarea dosarelor pentru CSN în cazul non-cetățenilor este foarte lungă, și chiar dacă sunteți calificat, este posibil să primiți bani doar după 2,5 sau 3 ani din momentul sosirii în Suedia. Pentru mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare oferite de CSN pentru non-cetăţeni, accesaţi acest link.

Întrebări frecvente

Cum ajung în Suedia ieftin?

 • Stockholm sau Göteborg: Din păcate, nu există curse low cost între București și Stockholm sau Göteborg. În acest moment, nu există nici măcar curse directe de avion. Puteți însă găsi oferte foarte bune de zbor cu companii precum Lufthansa, CSA sau Austrian. Prețurile încep de la 130 euro dus întors (pentru un bilet “norocos” și se duc spre 400 pentru un bilet luat pe ultima sută de metri). Folosiți un agregator pentru a căuta oferte (de exemplu kayak.com). Dacă sunteți din Ardeal, găsiți low cost (Wizzair) de la Budapesta direct până la Stockholm (Nykoping) sau Göteborg. Pentru cei care nu doresc să zboare, există curse de autocar București-Sibiu-Malmo-Stockholm, dar sunt foarte scumpe (270 euro dus-întors), durata călătoriei fiind foarte, foarte mare (peste 30 ore), fiind recomandate doar celor cu fobie foarte, foarte puternică de avion.
 • Lund/Malmö: Dacă urmează să studiați la Malmö sau Lund, din București, cea mai rapidă cale este să zburați pană la Copenhaga, care este la o aruncătură de băț de aceste orașe. De la Copenhaga la Malmö sunt doar 25 km (podul Oresund) care se parcurg in 20 minute cu trenul regional (pentru 7 euro one-way). Până la Lund, distanța de la Copenhaga este de aproximativ 40 km, și se parcurge cu același tren (prin Malmö). Din Ardeal sau Banat, Wizzair vă oferă zbor direct până la Malmö sau Göteborg din Budapesta.
 • Nord (Luleå, Umeå, Östersund): Aici situația se complică destul de mult. Din Stockholm, există practic 3 opțiuni – avionul (care în general va fi cea mai ieftină soluție), trenul sau autobuzul. Dacă aveți sub 25 de ani, la avion, prin SAS, puteți achiziționa bilete interne, stand-by, last-minute, începând cu 48 de ore inaintea decolării avionului, pentru 400 SEK (~40 EUR), cu toate taxele incluse. Avioanele interne ale SAS folosesc aeroportul principal al Stockholmului, Arlanda. Intrați pe [3]], apoi dați click pe Ungdom (Tineri), și apoi pe Boka Sista Minuten (Ultimul Minut). O astfel de achiziție vă poate economisi până la 50 euro one-way. Dacă aveți peste 25 de ani, veți putea beneficia de aceste facilități după ce vă veți înregistra la universitate. Mai mult, tinerii și studenții beneficiază de până la 30% reducere la zboruri interne. Astfel, nu are rost să vă achiziționați biletul intern pentru zborul în Suedia la pachet cu cel din România.
 • Nu există decât 1 sau 2 trenuri zilnice spre nord. Ambele sunt trenuri de noapte, încete (10-11 ore până la Umeå, 15-16 până la Luleå, plus frecvente întârzieri). În unele cazuri, aceste trenuri nu au decât cușete sau vagoane de dormit, prețul ușor depășind (700-800 SEK) 70-80 € one way. În cazul în care trenul are vagoane de clasă, prețul va fi 300-400 SEK one way, dar călătoria (pe timpul nopții) va fi foarte incomodă (vagoanele de clasă la aceste trenuri sunt foarte incomode, cu scaune drepte și foarte tari). Sistemul de prețuri al companiei feroviare este similar cu cel al liniilor low cost – cu cât cumperi mai devreme, cu atat găsești mai ieftin. Astfel, dacă vă decideți la tren, puteți găsi o ofertă foarte bună cu 1-2 luni înainte, precum cușete sau vagoane de dormit de la 6 euro (65 SEK one way). Vizitați și rezervați pe [4]].
 • Autobuz există numai până la Umeå, costă în jur de 350 SEK (35 €) și face 10-12 ore. Este destul de comfortabil (scaune rabatabile, televizor, internet wireless). Drumul însă este destul de greu și obositor (nu există autostrăzi în nord, condițiile meteo pot fi foarte proaste). Rezervați din timp, mai ales în august. Compania operatoare este Y-buss [5].

Pentru a îţi rezerva un zbor Stockholm – Bucureşti sau Bucureşti – Stockholm la un preţ cât mai decent, poţi încerca şi următoarele website-uri:

Flyresor.se
MrJet.se
Vola.ro

Am auzit că în Suedia totul este foarte scump. E adevărat?

Da și nu. În primul rând, trebuie să luați în considerare că nu plătiți taxe de școlarizare. În al doilea rând, un student nu va avea neapărat de a face cu toate cheltuielile principale ale unui suedez (asigurare și parcare mașină, întreținere casă, telefon fix și abonament mobil etc.). Cu toate acestea, mâncarea e scumpă (cam de două ori mai scumpă ca în România, și, în general, cu cât te duci mai înspre nord, cu atât devine mai scumpă). De exemplu, un kg. de roșii costă între 15 și 40 SEK (1.5-4 €), un kg. de cartofi între 4 și 9 SEK (40-90 eurocenți), un kg. de carne între 55 și 120 SEK (5.5-12 €), o pâine 16-20 SEK (1€-2€), 1 kg spaghete 10 SEK (1 €), o pizza congelată (mâncarea de dinainte de examene) ~18-25 SEK (1.8-2.5 €). Există însă supermarketuri de discount (Willy:s sau Lidl), la care prețurile sunt cu 25-30% mai mici ca la supermarketurile tradiționale (ICA, Coop). Evitați magazinele mici (nära), chiar daca fac parte din lanțurile tradiționale – aici prețurile sunt cu până la 50% mai mari ca la acestea (și chiar duble ca la discounteri). Pe lună, 1500 SEK este, în general, suficient pentru mâncare (inclusiv ocazional mâncat în oraș). Transportul public e foarte scump (4 € călătoria în Stockholm, sau 780 SEK (75-78 €) abonamentul lunar) și nu se oferă facilități pentru studenți. În orașele studențești (de fapt, în afara Stockholmului sau Göteborgului), puteți să vă achiziționați, la fel ca studenții suedezi, o bicicletă, care vă costă 500-600 SEK și să evitați transportul în comun. Hainele, produsele de uz casnic, mobila sunt ieftine (mai ieftine ca în România), iar electronicele au prețuri asemănătoare (chiar un pic mai mici ca în România). Viciile (alcool și țigări) sunt deosebit de scumpe, la fel ca și ieșitul în oraș. Orașele studențești (Uppsala, Lund) asigură însă baruri și cluburi studențești, cu prețuri mici (o bere începând de la 19 SEK, un pahar de vin 25 SEK). Un pachet de țigări costă aproximativ 50 SEK. Un buget de 6500-7000 SEK ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru a vă acoperi cheltuielile lunare.

Sunt cursurile diferite de cele de la noi?

Da. Clasele sunt mici – 20-30 este media, și sunt cazuri de grupe de 2-3 studenți. Se studiază o singură materie odată, în perioade de 1 lună. Astfel, după fiecare materie urmează un examen (fie scris, fie foarte rar oral, fie proiect sau take home exam). Profesorii sunt foarte deschiși, numele mic fiind modul tipic de adresare a acestora. Încărcarea de cursuri este mult mai mică decât în România (3-5 ore pe zi fiind media indiferent de domeniu, eventual cu o zi liberă în cursul săptămânii), însă se cere mult mai multă cercetare individuală. Interacțiunea între studenți și cu profesorii (multe cursuri vor avea minimum 2-3 profesori) este esenţială şi încurajată. Evaluarea se face astăzi în sistem ECTS (excepție fac facultățile de drept). Parcursul academic este destul de deschis, studentul nefiind obligat decât la un trunchi comun, având pentru restul acces la foarte multe opționale. Spre deosebire de România, plagiatul, copiatul la examene și alte asemenea nu sunt tolerate absolut deloc – toate examenele sunt date în clădiri speciale, pedepsele pentru astfel de infracțiuni fiind foarte mari, putând duce chiar la închisoare. Există însă multă autonomie universitară, experiențele din diverse universități fiind foarte diferite.

Pot munci?

Da. Nu există restricții pe piața muncii pentru studenți, de oriunde ar veni ei. În plus, nu există restricții de muncă pentru români. Găsitul unui loc de muncă este cu totul altă poveste, chiar și pentru un suedez.

Există vreo facilitate pentru învățat limba? Este scump?

Există, ba chiar aveți de unde alege. Și este ieftin, mai precis complet gratuit. Statul vă oferă cursuri gratis de limbă prin Svenska för Invandrare (Suedeza pentru Imigranți) și Komvux. Se începe de la 0, dar ritmul de învățare este considerat de mulți încet și nesatisfăcător (depinde foarte mult de comuna în care locuiți). Universitățile oferă cursuri de limbă, dar calitatea poate diferi și aici mult – accesul fiind și destul de dificil (multe cereri, puține locuri). Universitatea din Dalarna oferă cursuri on-line de seară de limbă, de calitate bună (care se creditează, chiar dacă studiați la o altă universitate suedeză). Și acestea sunt gratuite. Iar dacă nimic din acestea nu vă mulțumește, aveți și posibilitatea școlilor private, care însă pot costa foarte mult.

Dacă mă îmbolnăvesc, ce fac? Am asigurare, am nevoie de asigurare?

Dacă aveți număr personal, totul este perfect, sunteți acoperit de asigurarea suedeză. Dacă însă nu aveți, cardul european eliberat în România vă dă aceleași drepturi ca unui cetățean suedez. Sistemul lor de sănătate este însă complicat și nu este (complet) gratuit. Astfel, pentru a fi consultat de un doctor, dacă nu este urgență, trebuie să faceți o programare la cel mai apropiat vårdcentral, să plătiți 80-200 kr (8-20 €, în funcție de orașul unde locuiți) și să așteptați să vă vină rândul (de la câteva ore la câteva zile, depinzând de severitatea cazului, după ce ați fost consultat de un/o asistent/ă). Dacă aveți o urgență medicală, vă puteți prezenta la urgență sau puteți contacta 112, iar dacă aveți o întrebare medicală, puteți suna la 1177. La urgență, dacă ați ajuns “pe picioare” și sunt riscuri reduse ca problema dvs. să se agraveze rapid, timpii de așteptare sunt ridicați, chiar câteva ore bune. Pentru o urgență veți plăti între 150 și 300 SEK (15-30 €). Pe tratamente medicale nu puteți plăti, într-un an, peste 1000 SEK (plus încă 1000 SEK pe medicamente pe rețetă), indiferent de gravitatea problemei dumneavoastră (inclusiv operații etc.). Costurile de spitalizare nu sunt incluse însă în acest plafon (în Stockholm, o zi de spitalizare costă în 2013 80 de SEK). Aproape toate medicamentele (inclusiv variantele mai puternice de aspirină sau ibuprofen) se dau numai pe rețetă, și numai dacă aveți număr personal. Calitatea serviciilor este excelentă. Dentiștii sunt exclusiv privați și extrem, extrem de scumpi. O carie vă costă peste 250 euro, un canal de curățat peste 400 euro, o coroană peste 1000 euro iar un implant peste 5000 euro. Orice problemă stomatologică ați avea, tratați-o înainte să plecați! Altfel, un zbor low cost până în Polonia sau feribotul până în țările baltice sunt singura soluție!

Am auzit că oamenii sunt reci și neprietenoși. E adevărat?

Mulți oameni sunt rezervați, și destul de timizi și reci. Dar, acest lucru e adevărat până când ajungeți să-i cunoașteți mai bine, când veți descoperi că pot fi oameni foarte prietenoși. Anumite obiceiuri ale lor pot părea stranii (de exemplu, vineri și sâmbătă, aproape toți suedezii beau foarte, foarte mult, dincolo de orice limită a civilizației, împrietenindu-se atunci cu toată lumea), dar vă veți obișnui repede cu modul lor de viață.

Are Romania Ambasada in Suedia?”

Informatii despre reprezentantele Romaniei, precum ai a altor tari puteti gasi pe site-ul Guvernului Suedez sau pe site-ul Ambasadei Romaniei in Stockholm

Universități și specializări

În Suedia sunt 61 de instituţii de educaţie superioară.

– 14 universităţi publice

– 22 colegii universitare publice

– 3 universităţi independente

– 9 colegii universitare independente

– 13 organizaţii independente care au dreptul de a acorda calificare in Psihoterapie.

Învăţământul public în Suedia este gratuit, subvenţionat de statul suedez. O listă completă a universităţilor publice şi colegiilor universitare publice, locaţia lor pe harta Suediei, site-ul fiecăreia şi lista de specializări poate fi găsită la acest link. Începând cu anul 2011, se preconizează introducerea de taxe de studiu pentru cetăţenii din afara Uniunii Europene.

Directiva 36/2005/EC

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *