Bufet Suedez #2: Göteborg

Göteborg, definiția cuvântului cozy

25 August 2014, într-o după-masă ploioasă (cam 80% dintre după-mese sunt ploaioase aici) a ajuns trenul SJ din Stockholm la Göteborg. Prima impresie? O mare de verde, poduri, oameni îmbrăcați sumar, și clădiri din cărămizi colorate. Pare un oraș nou și străin, însă în câteva săptămâni a devenit definiția cuvântului cozy atât pentru mine cât și pentru toți cunoscuții mei.

Goteborg3

Cum ajungi?

În Göteborg nu prea ai cum să ajungi direct cu avionul. Opțiunile sunt următoarele:

 • Zbor București/Cluj – Stockholm și apoi SJ tren / autobuz [1] (Swebus) spre Göteborg
 • Zbor București/Cluj – Malmö și apoi autobuz (Swebus) spre Göteborg

Student în Göteborg

Așa am ajuns eu în Constanța Suediei, la un program de master. Principalele universități din oraș, University of Gothenburg și Chalmers University of Technology, au o mulțime de programe cu predare în limba engleză deschise studenților internaționali. [2] Atmosfera oscilează de la studiu extrem în bibliotecile extraordinare și expozițiile inginerilor de la Volvo, până la petreceri studențești, festivaluri de artă, trasee în natură și evenimente rustice suedeze. Viața unui student aici este ușor de comparat cu idealul prezentat de filmele americane. Accesul firesc la echipamente de ultimă generație și cărți pe care nici nu credeai că vei avea ocazia vreodată să le citești te vor ambiționa să visezi la un doctorat. În același timp, viața socială se combină ușor cu studiul prin petrecerile studențești multiculturale sau excursiile în natură.

O listă de activități de bifat:

 • Afterwork (Yakida și Kings Head sunt cele mai populare)
 • Mike’s Gothenburg Quizzes (un australian care organizează concursuri de cultură generală pe echipe în fiecare seară în diverse localuri din oraș)
 • Plaja din Silvik (între Mai și August)
 • Marshmellow BBQ Slottsskogen (bezele la grătar)
 • Liseberg (parcul de distracții)
 • Cele mai frumoase biblioteci: Humanistiska biblioteket, Samhällsvetenskapliga biblioteket, Handelshögskolan biblioteket

Goteborg4

Turist în Göteborg

Centrul orașului este foarte mic și inaccesibil cu mașina personală. Foarte rustic, tramvaiele se plimbă pe străzi înguste de piatră cubică. Găsești cafenele cu prăjituri felurite la fiecare colț, majoritatea având terase cu scaunele poziționate cu vederea spre stradă ca și cum te-ai afla la un spectacol de teatru și bineînțeles, nelipsite de pături mici pentru zilele mai răcoroase. Primăvara e o explozie florală. Cel mai impresionant este dealul din fața bisericii Hagakyrkan plin cu brăndușe.

Goteborg2

O listă de activități felurite de bifat dacă te nimerești să fii turist aici:

 • Trasee în arhipelag (Arhipelagul are aproximativ 21 de insule mari la care se poate ajunge cu un feribot inclus în abonamentul de transport public);
 • Vedere panoramica : Skansen Kronan – cetate medievală, Masthuggskyrkan – biserică luterană, Läppstiftet – cea mai înaltă clădire a orașului numită și Lipstick datorită arhitecturii, Götaälvbron – podul care traversează canalul Göta care face legătura dintre Stockholm și Göteborg deschis din Mai în Septembrie. Construit intre 1810 și 1832;
 • Tur ghidat cu barca pe canalele orașului;
 • Pinguinii și morsele din Slottsskogen;
 • Bucate pe care trebuie să le guști: Plăcinta cu rabarbă și sos de vanilie și Supa de linte;
 • Grădina Botanică;
 • Terasa teatrului de vară;

Goteborg1

În loc de final, vă las melodia cea mai reprezentativă a orașului: Nu plânge pentru mine Göteborg (Håkan Hellström – Känn ingen sorg för mig Göteborg)

Referințe

Dacă vrei să aflii mai multe detalii despre obiectivele menționate in articol sau orice informație despre orașul Göteborg, nu ezita să ne contactezi folosind datele de la secțiunea Contact, iar aici îți lăsăm o listă cu site-uri utile:

[1] Apropo, dacă ai ocazia să mergi cu autobuzul Bus4you nu o rata. Povestește-ne și nouă apoi despre experiență.
[2]  Despre cum aplici pentru studii in Suedia vom vorbi mai mult în Ghidul Studentului care va fi postat în luna următoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *